Mücevherin Doğuşu: Taş İşlemeciliği ve Etiği

Binlerce yıldır insanları etkileyen doğal taşları saklamak ve estetik bir forma sokmak günümüzde mümkün. Her taşın kendine has yapısını korumak aynı zamanda onları işlerken çevreci yöntemler izlemek oldukça önemlidir. Bu nedenle doğal taş işlemeciliği etiğinden ve bu süreci denetleyen bazı prosedürlerden bahsetmekte yarar var. Eğer yeterince fikir sahibi olmadığınızı düşünüyorsanız doğal taşların tarihteki önemini, yapılarını ve mücevher işçiliğindeki yerini öğrenmek için bir önceki blogumuz olan Mücevherin Doğuşu: Doğal Taşlara Yolculuk adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Şimdi ise gelin doğal taşların geçirdiği serüveni ve Burcu Okut Jewellery olarak taş tedarik ve kullanım etiğimizden, ardından da doğal taşları size hangi formlarda sunduğumuzdan bahsedelim.

Doğaya Saygılı Mücevherler Üretiyoruz

Doğal taşlardan mücevher üretimi başlı başına bir zanaattır. Taşların madenden çıkarılıp, ilgili mücevher tasarımında yerini almasına kadar çeşitli sektörler devreye girer. Mücevher işçiliğinde asıl amaç doğadaki saf güzelliği en özel ve en kalıcı formunda günlük hayata taşımaktır. Bu süreçte doğru tedarikçilerle çalışmak ve müşterilere karşı dürüst olmak biz mücevhercilerin titizlikle yaklaşması gereken konulardandır.

Doğal Taş İşlemeciliği

Değerli taş işlemeciliğinin ilk adımı elbette onların yeryüzüne çıkarılmasıdır. Özellikle elmas ve yakut gibi değerli taşlar için yüksek bütçeli şirketler ileri teknolojilerle onları keşfetmeye çalışır, araştırmacılar da kilometrelerce seyahat edip değerli taşların analizini yaparlar. Ülkemiz dahil olmak üzere dünyanın her yerinde değerli taş bulunabilmektedir. 

Doğal taş madenciliğini elmas ve renkli taş madenciliği olarak ikiye ayırabiliriz. Elmas, çıkarılması daha zahmetli ve maliyetli bir doğal taş olduğundan, elmas madenciliğini büyük firmalar üstlenir. Renkli taş madenciliğini ise daha küçük ölçekli firmalar da üstlenebilmektedir. Binbir zahmetle çıkarılan bu değerli taşlar değer, ağırlık, temizlik ve renk yönünden incelenir. Ardından taşın hangi kesimde ve büyüklükte kullanılacağına karar verilir. Sıra en ustalık gerektiren kesim ve parlatma işlemindedir. Tecrübeli ellerden geçen ve taşın değerini belirleyen bu etaptan sonra sıra mücevher tasarımına gelmektedir. Her taşın güzelliğini en iyi yansıtabileceği parçayı tasarlamak oldukça önemlidir. Mücevher üretiminin bu aşamasında, ilk olarak mücevherin altı olan, montür denilen kısmı yapılır. Sonrasında mücevherde kullanılacak taşlar mücevhere mıhlanır ve son dokunuşları eklenen mücevher sizlerle buluşmaya hazır olur.

mücevher işçiliği, doğal taş işleme 

Mücevher İşçiliği Etiği Ölçülebilirliği

Diğer sektörlerde olduğu gibi mücevher işçiliği sektöründe de güvenilir tedarikçilerle çalışmak ve doğa gözetilerek işlem yapmak önemlidir; ekolojik ayak izine dikkat etmek de yine bu sektörün başlıca endişelerinden biri olmalıdır. Burcu Okut Jewellery olarak biz de ekolojik ayak izimizi minimumda tutuyoruz. Sipariş üzerine çalışarak ürünün yalnızca sizin için hazırlandığından emin oluyoruz. Ayrıca pırlanta siparişlerinizin tümünü güvenilir ve bağımsız bir kuruluş olan GIA sertifikası ile teslim ediyoruz. GIA (Gemological Institute of America) uluslararası alanda pırlanta ve doğal taşların araştırılmasından kalitesine kadar çeşitli eğitimler veren ve denetleyen kar amacı gütmeyen bir oluşumdur. Tasarım ekibimizin çoğu da GIA sertifikalı uzmanlardan oluşmaktadır.

Bunun yanında yine uluslararası alanda tanınan, yasa dışı çıkartılan ham elmas ticaretini ve kayıt dışı kazancı engellemeye çalışan Kimberley Süreci ilkelerine de sadık kalıyoruz. Mağazamızda, titizlikle seçtiğimiz ve yalnızca akredite tedarikçilerden elde ettiğimiz doğal taşları nesilden nesile aktarabileceğiniz mücevherlere dönüştürüyoruz. Mücevher araştırması yaparken siz de doğaya saygılı olmak ve satın aldığınız ürünlerin çevreci yollardan geçtiğine emin olmak istiyorsanız, yukarıda saydığımız noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Doğal Taşları Özel Tasarımlarla Buluşturuyoruz

Doğanın kalbinden aldığımız taşları tasarım ekibimizce özenle hazırlıyor, geleneksel yöntemleri modern tekniklerle buluşturuyor ve özgün tasarımlar üretiyoruz. Başta pırlanta olmak üzere onlarca tektaş modelinde ve daha nice tasarımda çeşitli kesimlerde işlenen mücevherler en iyi formunda size sunuyoruz. Mücevher işçiliğinin hassasiyet isteyen bir alan olması ve mücevherlerin sonraki nesillere aktarılması en büyük önceliğimiz. Size ise yalnızca mücevherinizi seçmek kalıyor!

Ham Elmastan Pırlantaya Zarif Bir Yolculuk

Elmas özellikle en dikkat çekici ve en sağlam olan taş olması sebebiyle kadınların gözdesidir. Koleksiyonumuzda pırlanta tektaş, kolye ve küpelerde minimal çizgilerle yer verdiğimiz elmas, pırlanta formunun yanı sıra ham formunda da kullanılmaktadır. Kendi başına vintage bir havası olan ham elması pırlantadan ayıran başlıca özellik mat olmasıdır. Fakat çeşitli kesimlerde işlenmesi ve parlaklık kazandırılması mümkündür. Özellikle altın ve pırlantayla kombinlenen ham elmas tektaş modellerini incelemenizi öneririz: Aynı anda geleneksel ve modern çizgiler barındıran bu modeller çok göz alıcıdır.

Siz de pırlanta arayışındaysanız eğer, bilinçli bir müşteri olmanızda fayda var. Örneğin pırlantanın ağırlık ölçüsünün karat olduğu ve 1Ct (karat) = 200 mg olduğu bilgisi cebinizde dursun. Karat nedir derseniz de ağırlığı doğada değişmeyen keçiboynuzu çekirdeğidir. Ayrıca bir pırlantanın değerini belirleyen özellik yalnızca ağırlığı değildir; 4C kuralınca pırlantanın değeri belirlenir. Bu kural Clarity (Berraklık), Carat (Karat), Cut (Kesim) ve Colour (Renk) şeklindedir. Siz de pırlantanızda bu özelliklere dikkat edebilirsiniz. 

Renkli Doğal Taşlarla Alışılmadık Bir Deneyim

Gökkuşağının tüm tonlarına şahit olabildiğimiz renkli doğal taşları özenle işliyor ve benzersiz tasarımlarımızla buluşturuyoruz. Pırlanta ve ham elmasa göre daha dinamik ve romantik modellere imza atan renkli mücevherler, özellikle evlilik tekliflerinde çiftlerin ilk tercihleri arasında yerini alıyor. Daha soft tonlar yakaladığımız morganit ve safirin yanı sıra doygun tonları barındıran turmalin gibi taşlar vintage çizgiler ve minimal dokunuşlarla kombinlendiğinde zarafetin bambaşka bir formuna erişmemizi sağlıyor. Renklerinin yanı sıra parlaklıkları ve kesimleri ile de farklılık gösteren renkli taşlar tektaş koleksiyonumuzda özgün tasarımlarla yerini alıyor.

renkli doğal taş, tektaş pırlanta yüzük

Mücevherin Doğuşu ile çıktığımız bu yolda doğal taşların özelliklerinden ve taş işleme etiğinden bahsettik. Bir ömür sizinle olacak olan kaliteli mücevherleri alışılmışın dışında bir tasarımla buluşturup sunduğumuz sizler, onları nesiller boyu saklayabileceksiniz. Başta alyans ve tektaşlar olmak üzere markamızın ürünlerinden size uygun olabilecek mücevherler hakkında fikir sahibi olmak için bir sonraki yazımız olan Mücevherin Doğuşu: Mücevherlerin Doğasında Kendi Işıltınızı Keşfedin adlı yazımızı okumaya davetlisiniz.

← Sonraki Gönderi Önceki Gönderi →