Mücevherin Doğuşu: Doğal Taşlara Yolculuk

Doğal taşların bünyesinde yaşanmışlık barındırmadığını kim iddia edebilir? Ne de olsa tarihte kayaçların doğal olaylarla aşınması, taşınması veya birikmesi sonucu zamanla kristalleşmesi onları bugünümüze kadar getirmiştir. Bu denli göz alıcı taşların geçirmiş olduğu fiziksel ve kimyasal süreçler her birinde ayrı bir hikaye bırakmıştır ki hepsinin kendine özgü rengi, ışıltısı ve dayanıklılığı gelişmiştir. Binlerce yıl önce doğan doğal taşlara bugün hayranlık beslememek ise elimizde değil.

Günümüzde doğal taşların belki de en fazla değerlendirildiği alanlardan biri olan mücevher işçiliği ürünleri birçok gönlü çeliyor, estetik hazzın doruğuna ulaştırıyor. Burcu Okut Jewellery olarak biz de doğal taşları özgün tasarımlarımızla buluşturarak onları, geleceğe miras bırakabileceğiniz kaliteli mücevherlere dönüştürüyoruz. Doğal taş denince akla ilk gelen elmas ve pırlanta dışında renkli doğal taşların ve taşıdıkları renklerin zarafeti de inkar edilemez güzellikte. Öyleyse gelin, mücevherin doğuşunun nedeni olan doğal taşları tanıma yolculuğuna çıkalım.

Kraliyet Taşı: Safir

Yüksek dayanıklılığı ve en bilinen derin deniz mavisi renginin yanı sıra yeşil, turkuaz ve gri gibi farklı tonları da bulunan safir en değerli taşlar arasında yerini almıştır. Safirin eski çağlarda mücevher olarak kullanılmasının yanı sıra astrolojide, şifa alanında ve mistik konularda da ilgi gördüğü ve kraliyet taşı olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde ise evlilik teklifi yüzüklerinde, vintage tasarımlarla özdeşleştiği kadar modern çizgilerle de kendini gösteren safir, zarafeti ve ışıltısıyla göz kamaştırmaya devam etmektedir.

safir, doğal taş, mücevher

En Gözde Mücevher: Elmas

Dünyanın en sert maddeleri arasında yer alan elmas ışığı çok iyi kırmasıyla araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Elmas, dünya için çok önemli olan karbon elementinin grafit ile birlikte oluşturduğu bir modifikasyondur, keza yapısında çok çok az yabancı atom bulunur. Endüstriyel anlamda elmasın sertliğinden çokça yararlanılmasının dışında elbette mücevher işçiliğinde de pırlanta ve ham elmas olarak karşımıza çıkmakta ve özel tasarımlarla buluşmaktadır.

Elmasın En Çekici Formu: Pırlanta

Pırlanta, ham elmasın işlenmiş formu olup tüm aksesuarlarda kullanılabilen bir parçadır. Çok değerli ve uzun ömürlü olmasının yanı sıra özellikle pırlanta tektaşlar, evlilik tekliflerinin veya yıldönümlerinin vazgeçilmez parçası olmuştur. Renksiz olması ve son derece ışıltılı olması, pırlantayı istenilen forma sokulabilmesini sağlar. Birçok farklı kesimde, altının çeşitli renkleriyle kombinlenebilir. İster modern, ister vintage, ister minimal isterse de gösterişli tasarımlara açık olan pırlantanın genel geçer bir parça olarak görülmesine şaşmamak gerek.

Vintage Bir Deneyim: Ham Elmas

Elmasın eşsiz doğasının korunmasına öncelik verilerek elde edilen ham elmas, tektaş modelleri arasından sıyrılıyor ve koruduğu rustik yapıyı tasarımlara taşıyor. Ham elmasın açık ve koyu tonlarının altının farklı tonlarıyla bir araya gelmesiyle eşsiz tektaş yüzük tasarımları koleksiyonumuzda yerini alıyor. Az önce bahsedildiği gibi pırlantanın zarif ışıltısıyla birleştirilen tasarımları da göz alıcı bir duruş sergileyerek doğanın bir parçasını üzerinizde taşımanızı sağlıyor.

Ölümsüzlük Taşı: Spinel

Yakut veya safir taşıyla sıklıkla karıştırılsa da spinel taşını benzersiz kılan doygun ve koyu renkleri onu özellikle mücevher işçiliğinde ayrı bir yere koyuyor. Lacivert, mor, lila ve yeşilin en güzel tonlarını barındırabilen spinel taşı tarihte ‘ölümsüzlük taşı’ olarak da geçmektedir. Camsı bir parlaklığa sahip olan bu taş saydam / yarı saydam özellikte olup ender görülen doğal taşlardan biridir. Koleksiyonumuzda cesur çizgilerle ve geometrik kesimlerle buluşturduğumuz spinel taşının mücevher formu kendine hayran bırakacak özellikte!

Geleceğin Habercisi: Morganite

20. yüzyıl başlarında keşfedilen ve açık pembe, hafif şeftali tonları ile romantik bir duruş sergileyen morganite, yine görece ender bulunan doğal taşlardan biridir. Eski çağlarda bu taştan yapılan kürelerle gelecekten haber aldıklarına inandıkları bilinmektedir. Mücevher işçiliğinde birçok farklı kesimde kullanılan morganite özellikle yüzüklerde oval, dikdörtgen, kare ve üçgen şekillerde minimal ve romantik çizgilerle karşımıza çıkmaktadır. Renkli doğal taşlar arasındaki yerini, pırlanta ile zarif birleşiminin sayesinde farklı bir yere koyuyor ve koleksiyonumuzda en sevilen tasarımlar arasında yerini alıyor.

morganite, doğal taş, mücevher

Gökkuşağı Taşı: Turmalin

Pembeden yeşile bir renk skalasında olabilen turmalin taşı, ‘gökkuşağı taşı’ olarak da bilinir. Doğanın renklerinin yansıdığı bu doygun tonlardaki taşın, eski Mısır inanışına göre yeryüzüne çıkarken gökkuşağından geçtiğine inanılırmış. Doğada hemen hemen her rengine rastlanılabilmesi onun mücevher işçiliğinde çeşitli şekilde kullanılabilmesine olanak tanıyor. Hem sıcak hem soğuk tonlarda olabilen turmalin, altının her tonuyla kombine edilebiliyor ve zamansız tasarımlar sunabiliyor.

turmalin, doğal taş, mücevher

En Nadir Bulunanlardan: Tanzanit

Mavi ve morun derin tonlarını içeren tanzanit, prizmatik kütleler şeklinde oluşan bir doğal taştır. Mavi rengine nasıl büründüğü ile ilgili yaygın bir inanca göre şiddetli yıldırım darbeleri almıştır ve maruz kaldığı bu yüksek ısı sonucu mavi tonlarına bürünmüştür. Renkli mücevherlerden olan tanzanit çeşitli kesimleriyle özellikle yüzük tasarımlarında hem modern hem de vintage hava yakalamayı başarmıştır. Parlak ve berrak yapısı da neden tercih edilen renkli doğal taşlardan olduğunun bir diğer kanıtıdır.

tanzanit, doğal taş, mücevher

Tüm bu taşlar başta tektaş yüzükler olmak üzere kolyelerde, küpelerde alyanslarda ve çeşitli mücevherlerde kullanılmaktadır. Burcu Okut Jewellery olarak da yüzüklerde altının alışıldık sarı gold renginin yanı sıra beyaz, rose ve honey gold gibi tonlarıyla da bu taşları buluşturuyor, daha önce tatmadığınız tatları size sunuyoruz.

Doğal taşların özellikle de renkli olanların binlerce yıl boyunca insanları etkilediği ve çeşitli inanışlar getirdiği bir gerçek, öyle ki doğanın kitabı diyebileceğimiz kayaçların günümüze bu denli görkemli parlak taşlar olarak dönüşümüne tanıklık etmek imkansız olsa da, onları değerlendirmek ve gelecek nesillere saklamak bizim elimizde. Biz de bunu en özenli ve çevre dostu yollarla yapıyor, sizlere sunuyoruz. Mücevherin Doğuşu: Taş İşlemeciliği ve Etiği başlıklı devam yazımızı incelemenizi ve mücevherin en kaliteli halini en özel tasarımlarla nasıl buluşturduğumuzu anlamaya davet ediyoruz.

Önceki Gönderi →