Tektaş Pırlanta Alırken Size Yardımcı Olacak 5 İpucu

En özel anılarınıza eşlik eden mücevherlerin başında kuşkusuz pırlanta yüzükler gelir. Vitrinde parlaklığıyla gözünüzü alan tektaş yüzüklerden size ve kalite standartlarına uygun olanı seçmek gerekir. Ne de olsa evlilik tekliflerini süsleyen, özel günlerinizi taçlandıran pırlanta yüzükler paha biçilemez sevginizin yansıması olacaklar. Aynı zamanda bu sevgiyi nesilden nesile saklayacaklar, bir albüm gibi anı biriktirecekler. O halde tektaş yüzüğünüzü ister kendinize, ister partnerinize alıyor olun, karşılaştığınız ilk vitrinde gördüğünüz ilk pırlantaya kapılmayın. Gelin birlikte pırlanta yüzük alışverişine çıkarken dikkat etmeniz gerekenlere bakalım.

1. Kaliteli ve Değerli Bir Pırlanta için Bütçenizi Planlayın

Sevginin değeri ölçülemez, peki ya pırlantanın? Mücevher alışverişine çıkıyorsanız eğer, kabul edelim kaliteli ve şık bir pırlanta sahibi olmak için bütçenizi ayarlamanız gerekiyor. Hayatınızda kaç defa tektaş yüzük alabilirsiniz? Nokta atışı yapmak istediğiniz bu konu hakkında pırlanta hakkında biraz bilgi sahibi olmak ardından size en uygun modeli seçmek size keyifli bir alışveriş deneyimi yaşatabilir. Belki de ileride büyükanne yadigarı olarak sandıklardan çıkarılacak olan pırlanta yüzüğünüze bugün verilmesi gereken değeri verin. Pırlantanızın güvenilirliği ve kalitesini ölçebileceğiniz birkaç noktadan ise şimdi bahsedeceğiz.

2. Kaliteli ve Güvenilir Pırlanta Alın

Sonsuz sevginizi taçlandıracağınız pırlantanızı kaliteli ve güvenilir yerden alın. Pırlantanın kalitesini kanıtlayan şey ise GIA sertifikasıdır. Pırlantanın 4C adı verilen ve dünyaca kullanılan standartlarının ölçüsünü gösteren GIA (Gemological Institute of America), pırlanta ve doğal taşların araştırılmasından kalitesine kadar eğitimler veren yine global bir oluşumdur. Siz de mutlaka beğendiğiniz pırlanta yüzüğün sertifikasını talep edin. Tektaş yüzük alırken güvenilir bir satıcı bulmak için kendiniz yapabileceğiniz birkaç şey var elbette. Örneğin mücevher markalarının sosyal medya hesaplarını inceleyin, kullanıcı yorumlarını okuyun. Ayrıca daha önce pırlanta yüzük alışverişi yapmış bir arkadaşınızın fikrini almak, onun referans olduğu bir markayla anlaşmak da iyi bir fikir olabilir! Biz de Burcu Okut Jewellery olarak GIA eğitimli pırlanta uzmanlarımızın özenle seçtiği en kaliteli pırlantaları kullanıyoruz, aklınızdaki her soruyu uzman ekibimizden yardım alarak cevaplandırabilirsiniz. Pırlantanın kalitesini ve değerini belirleyen 4C ile ilgili daha fazla fikir sahibi olmak için ise buradan devam edelim.

GIA sertifikası, kaliteli pırlanta, pırlanta uzmanı

3. 4C Kuralına Dair Bilmeniz Gerekenler

Dünya çapında kabul edilen 4C Kuralı pırlantanızın özelliklerini haliyle değerini belirleyen bir standarttır. Alıcıların da bilinçli olması ve beğendikleri pırlanta ile ilgili detay sorması gereken kısımlardan biri 4C kuralıdır. O halde 4C neyi ifade eder? Carat (karat), Color (renk), Clarity (berraklık), Cut (kesim) olarak dört farklı ayırt edici özellik içerir. Şimdi gelin bunları inceleyelim.

Carat (Karat)

Pırlantanın ağırlığını ifade eden carat = 0.2 grama tekabül eder. Pırlantanın ağırlığı arttıkça fiyatının artmasını beklemek doğru olabilir. Fakat karat pırlantanın fiyatını belirleyen tek özellik değildir. Birazdan açıklayacağımız diğer özellikler ağırlıkları farklı olan iki pırlantadan daha hafif olanın daha yüksek maliyetli olmasına neden olabilir. Çünkü renk ve berraklık gibi ayırt edici özellikler hem sizler hem de bizler tarafından seçici olmamızı gerektirmektedir.

Color (Renk)

Pırlanta doğada geçirdiği yolculuk sırasında içine farklı elementler nüfuz eder, haliyle pırlantalarda farklı renkler gözlemlemek mümkündür. Pırlantadaki bu farklı tonlar alfabenin D harfinden Z harfine kadar derecelendirilmiştir. İçlerinde en kıymetli olanları ve en nadir bulunanları D, E, F’dir ve Z’ye yaklaştıkça pırlantadaki sarılık oranı artar. Daha iyi gruplandırabilmeniz için I-J pırlantaların hafif sarıya çalan beyaz, K ve sonrasının ise sarı olarak gözlemlenebildiğini söyleyebiliriz.

Clarity (Berraklık)

Pırlantalar doğada geçirdikleri zamanı renklerine yansıtabildiği gibi yapılarına da yansıtabilmektedirler. Gözle görülebilen, görülemeyen kusurlar içeren pırlantanın elbette kusursuz olanı makbuldür ve berraklık pırlantanın değerini haliyle fiyatını belirleyen faktörlerden biridir. Pırlantalar berraklığına göre şu şekilde sınıflandırılabilir:

FL - IF: Flawless pırlantalar tamamen kusursuzdur ve elbette en dikkat çekici olanıdır.

VVS1 - VVS2: Bu grup pırlantalarda iyi bir pırlanta uzmanının 10x mercek altında görmesi zor olacak kadar az iç kusurlar mevcuttur.

VS1 - VS2: Bu grupta ise ancak 10x büyütme ile mercek altında görülebilecek iç kusurlara sahip pırlantalar yer alır.

SI1 - SI2: Bir önceki gruba kıyasla bu grup pırlantalar yine gözle görülemeyen fakat 10x mercek ile rahatlıkla görülebilen iç kusurlara sahiptir.

I1 - I2 - I3: Imperfect pırlantalarda gözle görülebilen bariz kusurlar mevcuttur.

Cut (Kesim)

Şu ana kadar saydığımız özellikler pırlantanın doğal olarak sahip olduklarıdır, fakat kesim insan eli maharetidir ve ustalık gerektirir. Pırlantanın kesimi aslında diğer üç özelliğini ortaya çıkaracak olan kısımdır. Pırlantanın faset denilen çizgilerinin ışıkla nasıl etkileşime girdiği kesimi sayesinde belirlenir. Maksimum miktarda ışık yansıması için uygulanan belirli, kesme uzunlukları, oranlar ve simetri yöntemleri vardır. Pırlantanın kesiminin kalitesi, inceliği değerini belirleyen en büyük özelliklerden biridir. En sık karşılaştığımız pırlanta kesimleri yuvarlak ve oval olsa da geometrik kesimler de mevcuttur; emerald, radiant, cushion, asscher, baget gibi dikdörtgene benzer modeller.

4C’nin Ötesinde Pırlanta Hakkında Bilmeniz Gerekenler

4C kuralını ve pırlantanın değerini nasıl şekillendirdiğinden bahsettik. Fakat her şey tamamen 4C özelliklerinden ibaret değil. İyi bir pırlanta uzmanı pırlanta seçerken 4C’nin ötesindeki özelliklere de dikkat eder. Alıcı olarak sizin doğrudan fark etmeniz daha zor olan bu özellikler, floresan değeri (fluorescence), simetri, taşın cilası (polish), taşın ölçüleri (özellikle oval kesimlerde çok önem taşır), oval kesimlerde ortada siyah gölge (papyon) olup olmadığı gibi kriterlerden oluşmaktadır. Pırlanta tektaş alacağınız mücevhercide bu özelliklere dikkat edilip edilmediğini araştırabilirsiniz. Burcu Okut Jewellery olarak biz de elbette 4C kuralının yanında bu kriterlere de gereken özeni veriyoruz.

4. Her Daim Kullanabileceğiniz Bir Pırlanta Yüzük Seçin

Özenle araştırdığınız pırlantanın sıra geldi modelini belirlemeye. Tektaş yüzüklerin çoğunun günlük kullanımla uyumlu olacağını söyleyebiliriz. Ancak özellikle ilk kez pırlanta yüzük satın alacaksanız ve özellikle bu bir hediye olacaksa, o halde zamansız bir pırlanta tercih edebilirsiniz. İnce fakat bizim şık bulduğumuz bir detay da tektaş yüzüğün rengi. Örneğin beyaz altının yanı sıra rose altın, sarı altın gibi alışılmadık deneyimler sunan farklı tektaş tasarımlarına da bakabilirsiniz. Özellikle ileride seçeceğiniz alyans renginin de tektaşınızla uyumlu olmasını isteyebilirsiniz. Bu nedenle hem her daim kullanabileceğiniz hem de alyansınızla uyumlu olabilecek bir tektaş seçmeyi deneyin. Bir fikir olarak en çok tercih edilen tektaşlar kategorimize bakabilirsiniz.

pırlanta seçimi, zarif tektaş

5. Buradan Başlayabilirsiniz: Pırlanta Tektaş Yüzük Önerileri

Sıra geldi size uygun zarif tektaş yüzüğü seçmeye! Vitrinlerde gözlerinizi kamaştıran onlarca seçeneğin olduğu, haliyle karar vermenin zor olduğu yadsınamaz bir gerçek. En çok tercih edilen tektaş yüzüklere bakmak bir seçenek olabildiği gibi farklı tektaşlara da göz atabilirsiniz. Önce şuna karar verebilirsiniz: Modern tektaş yüzük mü, vintage tektaş yüzük mü? Günlük stilinizi düşünerek bu kararı daha kolay verebilirsiniz. Ardından kendinize şunu sorun: Abartılı pırlanta mı, minimal pırlanta mı? Göreceksiniz ki sizi yansıtan tektaş yüzük modelleri belirmeye başlayacak. Daha detaylı bilgi için Pırlanta Tektaş Yüzük Satın Alma Kılavuzu adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Burcu Okut Özel Tasarım Pırlanta Yüzük ile Benzersiz Bir Deneyim Yaşayın

Tektaş yüzük seçimi görüldüğü gibi beğenilerimizden ibaret değil, bir ömür saklayabileceğiniz pırlantalar kaliteden ödün vermemeli. Burcu Okut Jewellery olarak biz de mücevher etiğimizi önceliklendiriyor, akredite tedarikçilere çalışıyor ve size benzersiz tasarımlar sunmanın yanında; 0,30 ct ve üzeri her pırlantayı GIA sertifikası ile teslim ediyoruz. Daha ufak pırlantalarda ise yine yüksek standartlarda uzmanlarımız tarafından seçilen pırlantaları kullanıyoruz ve onları duyduğumuz güven duygusu ile sertifikalandırıyoruz.Pırlanta tektaş yüzük koleksiyonumuzda bulabileceğiniz farklı tektaş modelleri size modern tektaş, vintage tektaş, minimal tektaş gibi onlarca seçenek sunuyor. Kendinize veya sevdiğinize vereceğiniz bu biricik hediyeyi özenle seçmeniz ve nesilden nesile aktarmanız için çalışıyoruz. Şimdi koleksiyonumuzu inceleyebilir, zerafeti ayağınıza getirebilirsiniz.

← Sonraki Gönderi Önceki Gönderi →