Yüzük Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Tektaş Yüzük ve Alyans Satın Alma Rehberi

Tektaş pırlanta ya da alyanslar başta olmak üzere yüzük alırken son derece hassas olmalı ve ince eleyip sık dokumalı, bütçenize, kişisel zevklerinize ve özel anlam arayışınıza göre seçimler yapmalısınız. Unutmayın ki tektaş ve alyanslar birlikte geçirilecek bir ömrü temsil ederler ve yaşantımız boyunca bizimle kalırlar. Bu sebeple rastgele seçimler yapmamalı, konuya incelikli bir şekilde yaklaşmalısınız. Yazımızda öncelikle tektaş yüzüklerden, sonrasında ise alyanslardan bahsedecek ve yüzük bakımı, satıcı seçimi gibi sizin için önemli bilgiler vereceğiz. Hazırsanız başlayalım:

Tektaş Yüzük Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tektaş yüzükler hayatlarımızda en özel anılarımıza eşlik eden özel mücevherlerdir. Evlilik teklifi ya da özel günlerde karşı tarafa hediye edilmesi maksadıyla en sık tercih edilen ürünler arasındadır. Mücevherden öte, hayatımız boyunca bize eşlik eden, asla yanımızdan ayırmadığımız değerli parçalar olan tektaş yüzükler, büyük dikkat ve özenle seçilmelidir. Tektaş yüzük almayı planlıyor, fakat nereden başlayacağınızdan emin olamıyorsanız, işte işinizi kolaylaştırabilecek birkaç küçük ipucu!

tektaş yüzük

Pırlanta Tektaş Yüzük Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tektaş yüzük modelleri arasında seçim yapabileceğiniz birçok değerli taş seçeneği bulunsa da, pırlanta tektaş yüzükler en çok tercih edilen ve evlilik teklifi yüzükleri ile en çok bağdaştırılan modellerdir. Fakat bu kadar yaygın ve sık tercih edilen bir parça olması, pırlanta tektaş yüzük seçimini biraz zorlaştırabilir. Zira pırlanta tektaş yüzük çeşitleri sık tercih edilmeleri sebebiyle o kadar çoğaldı ki seçmek de buna orantılı olarak oldukça zor olabilmekte. Bu yüzden pırlanta alışverişiniz sırasında göz önünde bulundurmanız gereken birkaç özellik vardır. Bu özellikleri ve pırlanta alışverişinin küçük ipuçlarını bilerek pırlanta alışverişi yaparsanız, en özel parçalarla sevdiklerinizi mutlu edebilir, onlara ömürleri boyunca unutamayacakları ve yanlarında taşıyacakları değerli bir hediye vermeyi başarabilirsiniz.

4C Kuralına Göre Pırlanta Alışverişi

Pırlanta tektaş yüzük alışverişinin son derece hassas bir iş olduğundan ve özenle yapılması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu alışverişi yaparken 4C olarak adlandırılan kriterler oldukça önemlidir. Bunlar sırasıyla cut (kesim), carat (karat), color (renk), clarity (berraklık) olarak geçer. Peki tam olarak nedir bu 4C? Gelin birlikte bir bakalım:

1. Cut (Pırlantanın Kesimi)

Alacağınız pırlantanın kesimi her ne kadar kişisel beğenilere ve tarza göre seçilse de, pırlantanın doğal özelliklerini de ortaya çıkaran oldukça önemli bir kriterdir. Birbirinden farklı taş kesimleri bulunmakta ve taşın kesimi parlaklığını ve yansımasını da etkilemektedir. Oval, baget, emerald, damla, zümrüt, radyant, markiz, yuvarlak gibi çeşitli kesim şekilleri en sık tercih edilen pırlanta kesimleridir. Kesim oranlarına, boylarına, inceliğine dayanan çeşitli kesim yöntemleri pırlantanın ideal seviyede ışık yansıtması ve değerini ortaya çıkarması için uygulanır. 

2. Carat (Pırlantanın Karatı)

Karat, pırlanta ağırlığını yani taşın büyüklüğünü ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Taşın karatı arttıkça fiyatı da artacaktır. Her ne kadar pırlantanın fiyatında ve değerinde en belirleyici özellik olarak her yerde bu terimi duysak da, diğer özellikler de pırlanta fiyatında ve değerinde en az karat değeri kadar öneme sahiptir. 

3. Color (Pırlantanın Rengi)

Pırlanta rengi, pırlantanın değerinin belirlenmesinde önemli bir etkendir. Pırlantanın oluşumunda doğal koşulların etkisi ile gözlemlenen renk değişimleri, pırlantanın değerini ve dolayısıyla fiyatını etkiler. En nadir bulunan ve en beyaz grup D-E-F olarak ifade edilir. Yani dünya üzerinde en beyaz pırlanta rengi D'dir. E ve F de onu takip eder. G Color'dan itibaren hafif sarılık görülmeye başlanır. Bu sarılık oranı arttıkça pırlantanın girdiği sınıf da artarak Z'ye kadar devam eder. Elbette pırlantadaki sarılık oranı azaldıkça değeri ve fiyatı da buna bağlı olarak artar. Zira bir pırlanta ne kadar beyaz ve şeffafsa o kadar değerlidir. Sarılık kusur olarak görülmektedir.

4. Clarity (Pırlantanın Berraklığı)

Tıpkı pırlantanın rengi gibi, pırlantanın berraklığı da tektaş yüzük alışverişinde dikkat etmeniz gereken özelliklerden birisidir. Taşın ışığı yansıtış biçimi ve çeşitli kusurları sergileyip sergilememesi berraklık ile ilgilidir ve bunlar taş seçiminde en önemli ayrıntılardandır. Bir pırlanta ne kadar berraksa ışığı da o kadar çok yansıtacak, tüm dikkatleri üzerine çekecektir. Pırlanta alışverişi bu gibi özellikler göz önünde bulundurularak yapılmalı, ince eleyip sık dokunmalıdır.

Peki Yüzük Tasarımı Nasıl Olmalı?

Son derece öznel bir seçim olan işin tasarım kısmı, pırlanta tektaş yüzük alınacak kişinin zevkleri doğrultusunda yapılmalıdır. Yüzüklerin birbirinden çeşitli tasarımları bulunmaktadır. Örneğin yüksek montür mü, basık montür mü; etrafı pırlanta taşlı mı yoksa sade mi vb. birçok çeşit seçenekler arasında değerlendirilebilir. Tektaş satın alırken size yardımcı olacak daha fazla bilgi için önceki yazımıza uğrayabilirsiniz.

tektaş yüzük

Alyans Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Alyanslar hayat arkadaşınızla birlikte bir ömür taktığınız oldukça kıymetli takılardandır. Bu sebeple alırken son derece hassas olunması, belli kriterler doğrultusunda alışveriş yapılması gerekmektedir. Alyans satın alırken dikkat etmeniz gereken faktörler hem erkekler hem de kadınlar için benzerlik göstermektedir. Öncelikle alyansın yapılacağı materyal seçilmelidir. Diyelim ki altın seçtiniz; devamında renk seçimi yapılmalıdır. Altın bağlamında örnek vermek gerekirse rose, sarı, beyaz ya da bal rengi seçenekleri arasından bir tercih yapabilirsiniz. Önceki yazımıza göz gezdirerek sizi neler beklediğinin kapısını aralayabilirsiniz.

Erkek Alyans Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Erkek alyansı seçerken öncelikle malzeme, ayar ve renk seçimi yapmalısınız. Ülkemizde alyanslar malzeme olarak çoğunlukla platin ya da altından seçilmektedir. Altınların ayarı ise 14 ya da 18 olarak seçilebilir. Erkek müşterilerimize öncelikli önerimiz sarı altın sevmiyorlar ise beyaz altın modellerine bakmaları olacaktır. Farklılık isteyenlere ise rose ya da bal rengi altınından olan alyanslarımızı öneririz. Bunların yanı sıra yüzük boyutu ve tasarımı da oldukça önemli. Erkeklerin elleri daha büyük olduğundan, yüzüğün belirgin olması adına kadın alyanslarına nazaran daha kalın ve ağır bir model tercih edilebilir. Tasarım olarak ise daha maskülen ve sert hatlara sahip modelleri değerlendirebilirsiniz.

Kadın Alyans Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kadın alyans seçiminde ise öncelikle aynı erkek alyans seçiminde olduğu gibi ana malzeme, ayar ve renk seçimi yapılmalıdır. Özellikle de farklı dokunuşlar arayanlar için Burcu Okut Jewellery’nin imza rengi olan bal rengi altını ya da rose rengi seçilebilir. Bunların yanında sitemizde yer alan ve oldukça özenli bir işçilik sonucunda meydana getirilmiş olan çiçek tasarımlı botanik alyans koleksiyonuna da bakabilirsiniz. Bu koleksiyonla doğayı her daim yanınızda hissedebilir ve klasik alyanslara nazaran farklı bir mücevher tarzı oluşturabilirsiniz. Son olarak erkek alyanslarına nazaran daha ince ve zarif modeller tercih edebilir, sitemizde yer alan örgü, dal ya da sarmal tipi alyanslar takabilirsiniz.

Alyans Türlerine Göre Seçim Yapmalısınız!

Alyanslar klasik, modern ve özel tasarım alyanslar olarak üç farklı gruba ayrılmaktadır. Geleneksel alyanslar yalın, klasik bir tasarıma sahiptirler. Bu sebeple de zamansızdırlar. Zamansız olmaları, her daim kullanılabilmeleri sebebiyle birçok çift tarafından tercih edilmektedirler. Modern alyanslar ise daha çeşitli tasarımlar, kesimler ve stiller sunar. Son trendlere göre tasarlanabilir ve geleneksel alyanslara nazaran daha dikkat çekici olabilirler. Ayrıca taşlı da olabilirler. Özel tasarım alyanslar ise çiftlerin kişisel tercih ve öykülerini yansıtmaları amacıyla tasarlanır, söz konusu çifte özel bir anlam dahilinde üretilirler. Tarihler, isimler ya da çeşitli sözcükler üzerlerine işlenebilir. Bu alyanslar el yapımı ya da özel üretim olarak hazırlanırlar ve benzersiz bir tasarıma sahiptirler.

Alyans Seçimi İçin İpuçları Nelerdir?

Alyans seçerken öncelikli olarak parmak ölçünüze uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için parmaklarınızı evde ölçme yöntemleriyle ölçebilir ya da yerel bir kuyumcuda ölçtürebilirsiniz. Ardından alyansın üretildiği madenin hangisi olacağına karar vermelisiniz. Altın mı istiyorsunuz yoksa platin mü? Bir ömür yanınızda taşıyacağınız yüzük hangi madenden olmalı? Karar sizin… Madenine karar verdikten sonra ise sıra tasarımına karar vermeye geliyor. Alyanslar, bombeli, düz, kıvrımlı başta olmak üzere birçok modelde olabilir. Burada kişisel zevkleriniz doğrultusunda bir seçim yapmanız önemlidir.   Son olarak ise alyansınızın sizin için ne gibi bir anlam taşıması gerektiğine karar vermelisiniz. Örneğin özel tasarım bir alyans yaptırıyorsanız alyansın içine yazılacak sözcüklere karar verebilir, yüzüğünüzü bu şekilde son derece özel kılabilirsiniz. 

alyans yüzük, özel tasarım alyans

Yüzük Bakımı ve Temizliğine Dikkat Etmelisiniz! 

Yüzük bakımı ve temizliği yüzüğünüzün uzun ömürlü olmasını sağlamak için oldukça önemlidir. Bu sayede yüzüğünüzü uzun yıllar rahatça kullanabilir ve her daim temiz ve parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle yüzüğünüzün bakımlarının evde mi yoksa profesyonel bir şekilde mi yapılacağına karar vermelisiniz. Örneğin evde bakım yapacaksanız yüzüğünüzü düzenli olarak ılık su ve yumuşak sıvı bulaşık deterjanıyla temizleyebilirsiniz. Yüzüğünüzün çizilmesini engellemek için sert fırçalarla temizlememeli, yumuşak bir bezden yardım almalısınız. Ayrıca yüzüğünüzün gündelik hayatta çeşitli kimyasallarla temas etmemesine özen göstererek ve saklayacağınız yerin yumuşak ve yüzüğün çizilmesini engelleyecek bir formda olmasını sağlayarak daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer profesyonel bir bakım hizmeti alacaksanız bunun için doğru yeri belirlemeli, güvenilir olduğundan emin olmalısınız. Müşteri yorumlarından yararlanabilir ya da firmayı arayarak birebir iletişime geçebilirsiniz. Unutmadan söyleyelim, sitemizde yer alan ve aşağıya linkini bıraktığımız Pırlanta Yüzük  Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı yazıya da bakabilir, ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Parmak Boyutunuza Uygun Seçimler Yapmaya Özen Gösterin!

Yüzük alırken parmak boyutlarını tam olarak bilmek en önemli ayrıntılardan birisidir. Özellikle de hayat boyu kullanılan ve hemen her gün takılan tektaş yüzükler ve alyansların parmağınıza uygun olması gerekmektedir. Örneğin parmaklarınızı yerel bir kuyumcuda ölçtürebilirsiniz. Ölçülerinizi öğrendikten sonra internet alışverişinizi de rahatça yapabilirsiniz. Eğer hediye alacaksanız, alacağınız kişinin ölçülerini sormalı, ya da kullandığı bir yüzüğü temel alarak sipariş verebilirsiniz. Yüzük ölçüsünü evde öğrenmek isterseniz de sitemizdeki Doğru Yüzük Ölçüsü Nasıl Hesaplanır? başlıklı yazımıza bir göz atabilirsiniz.

 altın alyans, yüzük seçimi, yüzük boyutu seçimi

Satıcı Seçimi Son Derece Önemli!

Yüzük satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de satıcının güvenilir olup olmamasıdır. Bunun için müşteri yorumlarına dikkat etmelisiniz. Günümüzde en ufak alışverişlerde bile müşteri yorumlarına dikkat ediliyor. Yüzük gibi önemli bir alışverişte de bu yorumları dikkate almanız son derece önemlidir. Ayrıca yine satıcının internet sitesinden sahip olduğu sertifikalara bakabilir ve sitede yer alan güvenli ödeme ile ilgili bölümü dikkatle okuyabilirsiniz.

Garanti ve Sertifikalar Mutlaka Kontrol Edilmeli

Satıcının güvenilirliğini belirleyen en önemli kıstaslardan biri de ürünlerinin sertifikaya sahip olup olmamasıdır. Zira pırlantanın değerini belirleyen ve özelliklerini doğrulayan bir sertifikaya sahip olması gerekir. Böylece kalite kontrolü yapabilir, aldığınız taşın değeri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. En önemli ve güvenilir sertifikalardan birisi uluslararası bağımsız bir kuruluş olan GIA’nın verdiği GIA sertifikasıdır. Bu sertifika sayesinde yukarı bölümde de bahsettiğimiz 4C; yani pırlantanın kesimi, karatı, rengi ve berraklığı hakkında bilgi sahibi olabilir, değerli taşınızı tüm ayrıntıları ile şeffaf bir şekilde tanıyabilirsiniz.

Ürünün İade ve Değişim Politikalarından Haberdar Olmalısınız

Aldığınız hemen her ürünün iade ve değişim politikalarından haberdar olmalısınız. Örneğin internet alışverişi yapıyorsanız sitedeki iade ve değişim politikalarının yer aldığı kısmı dikkatle okumalı, ya da direkt olarak satıcı ile iletişime geçmelisiniz. Eğer ürünü satın aldıktan sonra herhangi bir kararsızlık ya da memnuniyetsizlik durumu yaşarsanız, ürünü değiştirip değiştiremeyeceğiniz ya da iade edip edemeyeceğiniz son derece önemlidir. 

Doğru Yüzüğü Seçmek Özel Bir Anlam Taşır 

Sizin için sunduğumuz öneriler vasıtasıyla doğru bir yüzük seçimi yapabilir ve eşiniz ile birlikte bir ömür parmaklarınızda gururla taşıyabilirsiniz. Doğru yüzüğü seçtiğiniz takdirde kalbinizde özel bir yere sahip olacak ve her daim takmak isteyecek, yanınızdan ayırmayacaksınız. Eğer Burcu Okut Jewellery'deki yüzük modelleri ve  ve çok daha fazlasına sahip olmak isterseniz sitemizdeki birbirinden muntazam modelleri değerlendirebilir, gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz.

← Sonraki Gönderi Önceki Gönderi →